Εγκαίνια Έκθεσης «THOMAS HOPE»

Παρουσία φίλων της Τέχνης, εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Διπλωματών και Δημοσιογράφων, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «THOMAS HOPE: Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης» στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016 και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης κος Olivier Descotes κατά την τελετή εγκαινίων μεταξύ άλλων τόνισε «με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε τη συλλογή του Thomas Hope η σημασία της οποίας δεν εξαντλείται στην αισθητική χαρά που προσφέρει στους φιλότεχνους καθώς αποτελεί ένα σπάνιο εικαστικό εύρημα για την Κωνσταντινούπολη του 18ου αιώνα».

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα A.E. κος Kerim Uras αναφερόμενος στη σημασία της έκθεσης τόνισε «αποτελεί μία αστείρευτη δεξαμενή υλικού για όποιον επιθυμεί να ανασυστήσει ένα πανοραμικό πορτραίτο της Κωνσταντινούπολης κατά τον 18ο αιώνα, με αυθεντικά δείγματα του τοπίου, της αρχιτεκτονικής, των κατοίκων και της καθημερινότητας. Η έκθεση του Thomas Hope ενισχύει τις σχέσεις των δύο χωρών και μετά την ολοκλήρωση της θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Κωνσταντινούπολη του 18ου αιώνα καθώς και την Κωνσταντινούπολη του σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι η έκθεση θα ενθουσιάσει τόσο τους λάτρεις της τέχνης όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα». 

Στα εγκαίνια της έκθεσης επίσης παρίστατο η Ακόλουθος Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα κα. Aslι Aksungur και χαιρετισμό απήυθυναν οι επιμελήτριες Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ιστορικός της τέχνης και η Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.


Αριστερή Φωτογραφία (Διακρίνονται από αριστερά): Ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης κος Olivier Descotes, η κυρία Zeynep Uras, σύζυγος του Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Α.Ε. κ. Kerim Uras, η Ακόλουθος Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας κ. Aslι Aksungur καθώς και η κυρία Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Δεξιά Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το πάνελ της Συνέντευξης Τύπου

 

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 60 έργα με θέμα την Κωνσταντινούπολη, τα οποία απεικονίζουν: τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και διπλωτά πανοράματα της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων, οθωμανικά παλάτια, αίθουσες του σεραγιού, πύλες, τζαμιά, ταφικά μνημεία, υπαίθριες κρήνες, τα γιαλιά πάνω στο Βόσπορο, λέμβους διασκεδάσεων του Σουλτάνου. Επίσης, απόψεις από γειτονιές και προάστια, σκηνές στα μαγαζιά και στα καφενεία της αγοράς, παραστάσεις με ενδυμασίες. Όλα αυτά με μια εξαιρετική σχεδιαστική ποιότητα, καθώς η απαράμιλλη δεξιοτεχνία του Thomas Hope στη γραμμική διατύπωση αγγίζει την ικανότητα μικρογράφου, ενώ η ευαίσθητη χρωματική του κλίμακα, τού επιτρέπει να αναδείξει λεπτομέρειες των κτηρίων και των ενδυμασιών.


Στιγμιότυπα από την έκθεση


 

Tags: 
THOMAS HOPE
Istanbul
έκθεση
KERIM URAS
Asli Aksungur
γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού