Sani Gourmet Festival 2014

Οθωμανική κουζίνα... με παρελθόν και μέλλον

3 κλασσικές και εύκολες συνταγές με τη μοντέρνα ματιά του διάσημου σεφ Uğur Alparslan, όπως παρουσιάστηκαν στο Sani Gourmet 2014

Μοσχάρι Καπαμά - Πιλάφι Bulgur - Χαλβάς Irmik

Η ιστορία της Οθωμανικής Κουζίνας

Η Οθωμανική Κουζίνα περικλείει 500 χρόνια ιστορίας της πολυπολιτσμικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δημιουργήθηκε από μία ελίτ κοινωνία που ζούσε εντός και γύρω από το παλάτι στην Κωνσταντινούπολη, αφομοιώνοντας και εξελίσσοντας στοιχεία γαστρονομικής κουλτούρας και τοπικών κουζινών από μέρη σε όλο το εύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επηρεάστηκε από πλήθος πολιτισμών από την Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, ιστορικά γεγονότα και εμπορικές σχέσεις με κυριότερες τις διαδρομές  του εμπορίου των μπαχαρικών και το  «Δρόμου του Μεταξιού».

Η κυριότερη περίοδος δημιουργίας και ακμής της Οθωμανικής Κουζίνας συνέπεσε με την «κλασσική περίοδο» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1445 μ.Χ. – 1566 μ.Χ.) με αποκορύφωμα τη «χρυσή εποχή» του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1520 μ.Χ.-1566 μ.Χ.).

Η Οθωμανική Κουζίνα παραμένει μία από τις καλύτερες και σημαίνουσες «βασιλικές» κουζίνες στον κόσμο. Συνταγές όπως: ψητό περιστέρι, ayva (κυδώνι) kalye, γεμιστό πεπόνι, συγκαταλέγονται ακόμα και σήμερα στις σπεσιαλιτέ των παλατιών.

Λίγα λόγια για τον σεφ Uğur Alparslan

Γεννήθηκε στο Bolu Mengen της Τουρκίας, πόλη με ισχυρή γαστρονομική παράδοση και γενέτειρα πολλών διακεκριμένων σεφ. Εκπαιδευμένος με τις αρχές της διεθνούς κουζίνας, εργάστηκε στο πλευρό σπουδαίων εκπροσώπων του χώρου όπως ο Alain Ducasse και ο Francois Fusero. Η γαστρονομική παράδοση της χώρας του, όμως, που πάντα τον γοήτευε, τον κέρδισε ολοκληρωτικά. Έχει εργαστεί στο Ciragan Palace Kempinsiki, πειραματιζόμενος σε διαφορετικές κουζίνες, ενώ από το Μάιο του 2013 είναι Executive Chef του Istanbul Surmeli Hotel στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγα λόγια για το Sani Gourmet

Πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 18 Μαΐου με φετινό θέμα τις «Κουζίνες του Κόσμου». Κύριος στόχος της φετινής οργάνωσης ήταν να παρουσιαστεί η γαστρονομική κληρονομιά των χωρών που αποτέλεσαν τμήμα του «Δρόμου του Μεταξιού» ξεκινώντας από το Πεκίνο και καταλήγοντας στη Ρώμη. Ως οδηγοί για αυτό το γαστρονομικό ταξίδι προσκλήθηκαν διάσημοι και διακεκριμένοι σεφ από την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία που παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.