Μεζέδες (Ορεκτικά)

Οι μεζέδες (ορεκτικά), που κοσμούν το τραπέζι σε τόσες πολλές γιορτές, είτε πρόκειται για μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις είτε για χαρούμενες συναθροίσεις με φίλους, φτιάχνονται με διαφορετικά συστατικά με πολυάριθμους τρόπους σχεδόν σε κάθε γωνία της Ανατολίας.

Η τουρκική κουζίνα είναι πλούσια σε μεζέδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρασκευάζονται με ωμά, τηγανητά ή ψητά λαχανικά και γαρνίρονται με γιαούρτι ή σάλτσα ντομάτας.

Τα Acılı ezme (τουρκική εκδοχή πικάντικης σάλτσας ντομάτας), haydari, fava (φάβα), pilaki, cacık, saksuka, yogurtlu kızartma (τηγανητά λαχανικά με γιαούρτι), kırmızı biber sarması (γεμιστές πιπεριές), mucver, piyaz (σαλάτα με φασόλια) συμπεριλαμβάνονται στα πιο γνωστά ορεκτικά.