Όταν ο Ακης συνάντησε τον Arda... ξεκίνησε ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων από Ελλάδα και Τουρκία

Ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων από την Ελλάδα και την Τουρκία απόλαυσαν οι φίλοι της γαστρονομίας που παραβρέθηκαν στη συνάντηση του κορυφαίου Έλληνα σεφ Άκη Πετρετζίκη και του chef της χρονιάς στην Τουρκία  Αrda Turkmen. 

Στο φιλόξενο περιβάλλον του Kitchen Lab οι παρευρισκόμενοι, στη συνάντηση των δύο chef, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Arda Turkmen να δημιουργεί μια συνταγή της τουρκικής κουζίνας σε συνεργασία με τον Ακη Πετρετζίκη, συνδυάζοντας γεύσεις χαρακτηριστικές τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική κουζίνα.

Ο Ακης Πετρετζίκης ως οικοδεσπότης και ο Arda Turkmen ως επίσημος προσκεκλημένος με ενθουσιασμό, χιούμορ και ιδιαίτερα δημιουργική διάθεση, αφού καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους στη συνάντηση τους εξήγησαν οτι η κουζίνα των δύο λαών έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά καθώς περιέχει ιδιαίτερα δημοφιλή υλικά στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ελαιόλαδο, μπαχαρικά, λαχανικά, σάλτσες  και τόνισαν ότι δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η «ξεχωριστή γεύση» και στις δύο χώρες αποκαλείται «μεζές».

Οι δύο σεφ απέδειξαν στην πράξη ότι η γαστρονομία αποτελεί έναν από τους πρώτους χώρους, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών και ανανέωσαν το ραντεβού τους αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη.

«Στο πέρασμα των αιώνων οι γαστρονομικές συνήθειες των διαφόρων λαών αποτέλεσαν πολιτιστικό δεσμό. Σήμερα οι δύο σεφ μας έδωσαν τη χαρά να απολαύσουμε γεύσεις χαρακτηριστικές και στους δύο λαούς αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ τους» τόνισε η Asli Aksungur, ακόλουθος πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ευχαριστώντας τους σεφ για τις δημιουργίες τους.

Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν γεύσεις ιδιαίτερα γνώριμες τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική κουζίνα όπως χούμους, τυρόπιτα, τάρτα μουσακά, burger με αρνί και μπαχαρικά, κεφτέδες πατάτας με σάλτα ντομάτας και κιμά αλλά και γλυκά όπως εκμέκ καταϊφι,χαλβά και ρυζόγαλο.

Η συνάντηση των δύο σεφ ήταν πρωτοβουλία του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών.

 

Λίγα λόγια για τους 2 σεφ

Arda Türkmen

Πρώτος σταθμός του στο χώρο της γαστρονομίας η δημιουργία της «Roka Davet» της δικής του εταιρεία catering πριν από δεκατρία χρόνια. Στη συνέχεια άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο «11 Leblon» στο Asmalimescit / İstanbul. Το 2010 ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή « Η κουζίνα του Αρντά» για το CNN Turk. Δύο χρόνια μετά απέκτησε τη δική του στήλη στην Sabah και αργότερα στην εφημερίδα «Hurriyet», ενώ μοιράζεται τις συνταγές του με τους αναγνώστες του περιοδικού «La Cucina Italiana». Σήμερα έχει δύο εστιατόρια το «Forneria» και το «Mükellef» στο Karaköy. Υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής του «Inside the Middle East Istanbul shooting» για το CΝΝ International.  Από το 2014 εως και σήμερα εμφανίζεται στο κανάλι TV8 με τη σειρά «Η κουζίνα του Αρντά» και συμμετέχει ως κριτής σε τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής. Το 2015 βραβεύτηκε ως “ο σεφ της χρονιάς” στην Τουρκία από το περιοδικό GQ.

Ακης Πετρετζίκης

Στα 18 χρόνια του συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών. Έτσι αποφάσισε να σπουδάσει σεφ, στη σχολή μαγειρικής “Le Monde”. Εργάστηκε σε πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλά και στην Αγγλία, όπου έζησε 5 χρόνια, όπως το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring». Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, ''The Master Chef'' όπου αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef. Από το 2012 και για 2 χρόνια ήταν ο Head Chef στο εστιατόριο του chef Michel Roux ,το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Σήμερα μαγειρεύει στην καθημερινή του εκπομπή στο MEGA, ''Καν΄το όπως ο Άκης'' ενώ μέχρι και το 2015 μαγείρευε και στην εβδομαδιαία ''Ιστορίες απο την Λίστα''. Παράλληλα έχει τη δική του διαδικτυακή εκπομπή ''Kitchen Lab'' ενώ έχει εκδώσει το βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις». Από το Μάιο του 2015 συνεργάζεται με την «Fresh One Productions» στο Λονδίνο, ανεβάζοντας video συνταγών του  στο δίκτυο του Food Tube του Jamie Oliver.

 

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4

Photo 5

Photo 6

Photo 7

Photo 8